CIASTECZKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
3 banany (ja miałam średniej wielkości, dojrzałe)
1 kubek (taki 300 ml) płatków owsianych błyskawicznych lub
bezglutenowych. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć TYLKO
certyfikowanych płatków, gdzie plantacje nie są zabrudzone innymi zbożami.
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
CIASTECZKA OWSIANE PRZYGOTOWANIE:
- Banany przekładam do talerza, rozgniatam widelcem na papkę, mieszam z cynamonem.
- Do bananów wsypuję płatki owsiane i mieszam dokładnie widelcem, potem palcami.
- Formuję ciasteczka owsiane wielkości orzecha włoskiego, zgniatam w dłoni i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.
- Studzę i podaję.
SKŁADNIKI
1,5 kg ziemniaków umytych
2ol do smaku
około 80 ml oleju (może być mniej, może być więcej)
5-10 ząbków czosnku zależnie od wielkości, gatunku i ostrości
opcjonalnie jeśli chcecie możecie pod koniec pieczenia dodać też
łyżkę lub dwie masła krowiego lub wegańskiego
ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki myję, oszukam. Kroje na spore kawałki ja lubię takie 2×2 lub 2×3 cm. Przekłada do blaszki, polewam 2-3 łyżkami oleju, posypuje sola i mieszam dokładnie. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
- Czosnek obieram przepuszczam przez praskę, mieszam z 2 łykami oleju. Pod koniec pieczenia ziemniaków polewam je tym olejem z czosnkiem i mieszam ponownie (tym razem łyżką) bardzo dokładnie.
- Podpiekam przez 10 minut i podaję. U nas z sosem pikantnym z curry
KALAFIOR W CIEŚCIE
SKŁADNIKI
2 małe kalafiory
250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
około 300 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej (jak do
naleśników)
2 łyżeczki wędzonej papryki (daje świetny kolor i aromat) lub
średnio pikantnego curry
1 niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (osoby na diecie bezglutenowej
wybierają proszek bezglutenowy)
olej do smażenia, u mnie wychodzi prawie litr
opcjonalnie -> pikantna papryka lub starty na tarce ser
parmezan tak z ½ szklanki
KALAFIOR W CIEŚCIE PRZYGOTOWANIE
- Kalafiory dzielę na nieduże różyczki.
- W misce mieszam dokładnie piwo, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Tak aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe.
- W garnuszku rozgrzewam olej. Obtaczam różyczki w cieście i smażę na złoty kolor.
- Wykładam na talerz wyściełany ręcznikiem kuchennym
- Kalafior w cieście podaję z jakimś sosem i mnie jest to sos BBQ.
BISZKOPT ROLADA
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
• 5 jajek
• 150 g mąki pszennej 500 lub 550
• 150 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru waniliowego
• masło lub margaryna do natłuszczenia papieru do pieczenia
• 5 jajek
• 150 g mąki pszennej 500 lub 550
• 150 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru waniliowego
• masło lub margaryna do natłuszczenia papieru do pieczenia
Nadzienie:
• 500 ml śmietany tortowej 36% tłuszczu lub przeznaczonej do ubijania roślinnej
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 lub dwa fix’y do śmietany dowolnej marki (są tez ekologiczne fiksy wegańskie!)
• 200 g truskawek bez szypułek lub innych owoców
• 500 ml śmietany tortowej 36% tłuszczu lub przeznaczonej do ubijania roślinnej
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 lub dwa fix’y do śmietany dowolnej marki (są tez ekologiczne fiksy wegańskie!)
• 200 g truskawek bez szypułek lub innych owoców
BISZKOPT ROLADA PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ubijam mikserem na
sztywną masę. Masa powinna być lśniąca, dość sztywna, ubita niczym kogel mogel.
Do oddzielnej miseczki przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Suche produkty
wsypuję do masy jajecznej i dosłownie chwilkę ubijam jeszcze mikserem lub
mieszam dokładnie ręcznie tak, aby składniki połączyły się a ciasto zbytnio nie
opadło.
Papier do pieczenia smaruję masłem lub olejem – to ważne, aby
biszkopt ładnie od niego odszedł. Taka ilość składników wystarczy na foremkę o
wymiarach 35×45 cm. Im większa tym lepsza, jeśli będzie mniejsza, biszkopt
będzie grubszy, jeśli większa – cieńszy i będzie można go łatwiej zawinąć.
Formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam biszkopt. Przechylając foremkę
rozprowadzam go równo i wstawiam do piernika na 15-20 minut. Po nakłuciu
patyczek musi być suchy.
Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję 2 łyżki cukru pudru, fix i
pokrojone na kawałki truskawki. Mieszam dokładnie i wstawiam do lodówki.
Ściereczkę kuchenną dokładnie wysypuję cukrem pudrem. Gorący
biszkopt przekładam na ściereczkę i ciasno zwijam go w roladę. W tej formie
pozostawiam go na około 30-50 sekund, ale nie dłużej. W tym czasie ciasto lekko
zmięknie i przybierze pożądaną formę. Delikatnie rozwijam ściereczkę z
biszkoptem, smaruję bardzo zimną masą śmietanową i zwijam ponownie, tym razem
bez ściereczki. Masę rozciągam od początku do końca. Ciasto owijam papierem do
pieczenia, kładę na blacie i pozostawiam na około 30 minut. Po upływie tego
czasu pozostaje tylko przełożyć roladę na talerz, obciąć niezbyt równe boki,
posypać obficie cukrem pudrem i podawać.
Biszkopt rolada a najlepiej smakuje z kawą lub mocną herbatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz