Deser
z kaszy manny (4 porcje)
SKŁADNIKI:
*galaretka
wiśniowa (1 opakowanie)
*mleko
(1 szklanka)
*cukier
(2 łyżki)
*masło
(2 łyżki)
*kasza manna (100 g)
*wiśnie drylowane (1 szklanka)
PRZYGOTOWANIE:
*kasza manna (100 g)
*wiśnie drylowane (1 szklanka)
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę
dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Mleko
zagotuj z cukrem.
Masło
rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Gdy
kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5
minut.
Gotową
masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną
masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Deser
zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Podawaj
udekorowany miętą.
Omlety z jagodami (4 porcje)
SKŁADNIKI:
*jajko
(2 sztuki)
*budyń
bananowy (2 łyżki)
*żółtko
(4 sztuki)
*cukier puder (4 łyżki)
*mąka pszenna (3 łyżki)
*cukier puder (4 łyżki)
*mąka pszenna (3 łyżki)
*olej(2
łyżki)
*sól
(szczypta)
NADZIENIE:
*śmietana
30% (0,5 szklanki)
*jagody
(2 szklanki)
*cukier
puder (4 łyżki)
*serek
homogenizowany (1 opakowanie)
*sok
z cytryny (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Jajka
i żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj mąkę i budyń.
Smaż
omlety na rozgrzanym oleju na rumiano. Ostudź.
Śmietanę
ubij, jagody zmiksuj z cukrem pudrem.
Serek
połącz ze śmietaną i połową musu jagodowego.
Dopraw
sokiem z cytryny, schłodź.
Na
omlety nałóż porcje nadzienia, złóż na połowę.
Przed
podaniem polej pozostałym musem jagodowy.
Malinowe serduszka (6 porcji)
SKŁADNIKI:
*galaretka
truskawkowa (1 opakowanie)
*świeże
lub mrożone maliny (2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE:
Maliny
zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Do
przetartych malin dodaj przegotowaną wodę, aby otrzymać 375 ml (1 i pół
szklanki) musu. Rozpuść w niej galaretkę.
Kiedy
ostygnie, dodaj maliny i rozlej do dwóch silikonowych foremek do kostek lodu w
kształcie serduszek. Wstaw do lodówki.
Po
stężeniu ułóż po 6 serduszek na talerzykach, udekoruj świeżymi malinami i
listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz