Faszerowane pomidory na zimno
4 średnie pomidory
200 g tłustego białego sera
3 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
1 pęczek cebulki dymki
4 rzodkiewki
1 mały zielony ogórek
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Pomidory dokładnie umyć, odciąć
"kapelusze" i wydrążyć miąższ.
Biały ser zmiksować na puszystą,
jednolitą masę; dodać śmietanę i przyprawy.
Dymkę umyć i posiekać, ogórka i
rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę.
Posiekane warzywa dodać do
zmiksowanego białego sera. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić i
nadzieniem wypełnić pomidory.
Mini tarty ze szpinakiem
Ciasto:
180 g mąki,
1 jajko,
75 g masła,
5 łyżek zimnej wody,
szczypta soli,
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
FARSZ:
250 g szpinaku,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
200 g śmietany,
80 g tartego parmezanu lub pecorino,
1 jajko
1 łyżka,
100 g boczku wędzonego,
gałka muszkatołowa,
sól,
3 łyżki masła
masło do wysmarowania foremek
SPOSÓB PRZYGOTAWANIA:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do
blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć
w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroić w paski szerokości
około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak oczyścić, umyć. Cebule
pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Cebulę poddusić na maśle, na
szklisto. Dodać czosnek, szpinak, dodać szczyptę soli, gałkę muszkatołową,
zamieszać, dusić 2 minuty. Wlać śmietanę, zagotować – ewentualnie doprawić i
dusić pod przykryciem 5 minut.
Odstawić, dodać rozbełtane jajko i
szybko zamieszać.
Foremki do mini tart wysmarować
tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim
foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z ¾ sera i wyłożyć na
ciasto. Na wierzchu ułożyć boczek i posypać resztą sera. Piec w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.
Muffinki z warzywami
SKŁADNIKI:
-30 dag mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek tartego parmezanu
(lub sera żółtego)
-300 ml jogurtu naturalnego
-3 duże jajka
- 8 łyżek oleju
- łyżka masła
-10 dag szynki
-kawałek (5 cm) pora
-1/4 strąka papryki
-4 łyżki kukurydzy z puszki
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-masło i mąka do foremek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pora i paprykę przesmażna maśle.
Mąkę wymieszaj z
serem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Jogurt wymieszaj
z olejem, jajkami.
Wlej do mąki i
szybko połącz składniki za pomocą miksera.
Dodaj kukurydzę,
szynkę i podsmażone warzywa.
Masę przełóż do
foremek wysmarowanych masłem i wysypanych
mąką.
Piecz około 30 minut w 185°C.
Szparagi z łososiem w sosie
cytrynowym
SKŁADNIKI:
pęczek
zielonych szparagów
pęczek
białych szparagów
15 dag
wędzonego łososia w plastrach
25 dag
masła
4 żółtka
szalotka
łyżka
octu winnego
sok z
cytryny do smaku
szczypiorek
pieprz
Cayenne
sól
biały
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj sos
cytrynowy. Szalotkę obierz,
pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody,
doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj
żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z
kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło.
Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
Szparagi opłucz, odetnij
zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 min (np. w płaskim, szerokim
rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.
Źródło: internet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz