PRZEPISY NA JESIENNE POTRAWY Z JABŁEK:
Z jabłek możesz zrobić nie tylko dania na
słodko - kruche ciasta, racuchy, placki i biszkopty, ale również pyszny,
wytrawny dodatek do pieczonych mięs. Oto kilka przepisów na dania z
jabłek:
1)KURCZAK Z JABŁKAMI:
Składniki:
- 1 cały kurczak,
- 4 jabłka,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
mielonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do
kurczaka,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka ziół
prowansalskich,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni
Celsjusza.
- W
miseczce wymieszaj składniki na marynatę: olej, paprykę,
pieprz cayenne, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Natrzyj nimi
kurczaka i wstaw na godzinę do lodówki.
- Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Jedno jabłko przekrojone na pół włóż do środka kurczaka i zepnij
wykałaczkami.
- Resztę owoców pokrój na
ćwiartki i ułóż wokół mięsa. Dodaj również 2 nieobrane ząbki czosnku i
obraną cebulę pokrojoną w ósemki.
- Wstaw
do nagrzanego piekarnika na około
godzinę. Po pół
godzinie dodaj łyżkę masła na wierzch mięsa i co jakiś czas polewaj
powstałym sosem.
- Kurczaka pieczonego z jabłkami
podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
2)PALCKI Z JABŁKAMI:
Składniki:
- 4 jabłka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 400 ml jogurtu greckiego,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj
proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszaj.
- Jabłka obierz, pozbądź się
gniazd nasiennych i zetrzyj
na tarce.
- Jajka wymieszaj mikserem z
jogurtem greckim i 2 łyżkami oleju. Do masy dodawaj stopniowo wszystkie
wymieszane suche składniki.
- Dodaj jabłka, wymieszaj i
układaj niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na
złoto.
- Placki z jabłkami podawaj
oprószone cukrem pudrem lub z łyżką jogurtu i miodu.
3) SCHAB Z JABŁKAMI:
Składniki:
- 1 kg
schabu bez kości
- 50 dag
kwaskowatych jabłek
- 1
cytryna
- 3 ząbki czosnku
- goździki
- majeranek
- tymianek
- sól,
pieprz
Przygotowanie:
- Schab
umyj, osusz. Natrzyj majerankiem i pieprzem oraz czosnkiem roztartym ze
sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj,
odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
- Jabłka
umyj, przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w półplasterki.
Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem
cytrynowym.
- Schab
ułóż na desce. Ostrym nożem natnij mięso co 3 cm – głęboko, ale nie do
końca, tak aby powstał wachlarz. Nacięcia oprósz tymiankiem oraz skórką
otartą z cytryny. W nacięcia w mięsie włóż po dwa plastry jabłek. Nadziany
schab mocno ściśnij i obwiąż bawełnianą nicią, aby jabłka nie wypadły
w trakcie pieczenia.
- Roladę
schabową włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze i wstaw do
piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. Po wyjęciu
z piekarnika lekko ostudź, wyjmij z rękawa, usuń nici i pokrój na porcje.
4)TARTA Z JABŁKAMI:
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 3 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
- Zagnieć
ciasto: do
miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko i
chłodne masło. Zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto przełóż do formy do
tarty, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza na 15
minut.
- Jabłka pokrój na cienkie
plasterki i układaj po okręgu.
- Śmietankę kremówkę wymieszaj z
dwoma jajkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dwiema łyżkami mąki.
- Zalej sosem jabłka, oprósz
cynamonem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Tarta z jabłkami to doskonały
deser wieńczący niedzielny obiad.
5)GĘŚ Z JABŁKAMI:
Składniki:
- gęś
owsiana (ok. 3 kg)
- 20 dag
czerstwej bułki
- 3 cebule
- 5 dag
masła
- 3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 100 ml
śmietany
- 6
winnych jabłek
- 4 ząbki
czosnku
- majeranek
- estragon
- sól
- pieprz
Jarzynka:
- główka
czerwonej kapusty
- 5 małych
jabłek
- 20 dag
żurawiny
- cebula
- 3 łyżki
oleju
- 2
goździki
- kawałek
kory cynamonu
- sok z
cytryny
- ziele
angielskie
- sól,pieprz,
Przygotowanie:
- Sprawioną gęś umyj, natrzyj majerankiem i
czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Chłodź całą noc.
- Cebule posiekaj, zeszklij na
maśle, wyjmij.
- Zrumień pokrojoną w kostkę bułkę.
- Przesyp do miski, dodaj natkę, zalej
jajkami ze śmietaną. Jabłka obierz, pokrój.
- Dodaj do grzanek z cebulą. Dopraw
ziołami, solą i pieprzem.
- Tuszkę napełnij farszem, zaszyj. Skórkę
gęsi nakłuj w kilku miejscach.
- Ułóż w
brytfannie, podlej wrzątkiem. Piecz
60 min (180 st.). Odwróć i piecz 2 godz., podlewając sosem.
- W garnku
zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj
poszatkowaną kapustę.
- Podlej wodą, dopraw zielem i pieprzem.
Przykryj, duś 30 min. Dodaj żurawinę, pokrojone jabłka, goździki, sok z
cytryny i cynamon. Duś 15 min.
- Gęś
zostaw na 15 min w wyłączonym piecu. Podawaj z jarzynką.
6)PIECZONE
JABŁKA Z MIODEM
Składniki:
- 4 jabłka,
- 2 łyżki miodu,
- garść rodzynek,
- 100 g serka mascarpone,
- cynamon.
Sposób
przygotowania:
- Piekarnik
nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Jabłka umyj, zetnij górę owocu.
Usuń gniazda nasienne.
- Owoce ułóż na blaszce do
pieczenia. Do środka nałóż po łyżeczce serka, kilka rodzynek, łyżce
miodu i posyp cynamonem.
- Jabłka przykryj ściętym
wierzchem i wstaw do piekarnika.
- Piecz
przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz