Tym razem proponujemy autorskie, zdrowe i niezwykle smaczne przepisy na wiosenne sałatki.
Sałatka ze szpinakiem i fetą
SKŁADNIKI
50 dag świeżego szpinaku
1/2
ogórka
2
dymki
10
pomidorków koktajlowych
20
dag Feta w kostkach Light z bazylią i oregano
4
łyżki oliwy
łyżka
białego octu winnego
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak,
ogórek i pomidorki umyć, osączyć i osuszyć.
Liście
szpinaku ułożyć na talerzu.Dymki pokroić w plasterki.
Ogórek
obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Pomidorki
przekroić na połowy.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać fetę w
kostkach.Z octu, szczypty soli i pieprzu oraz oliwy utrzeć sos, polać sałatkę.
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem
SKŁADNIKI
1 brokuł
gałązka
pomidorków koktajlowych
3
jajka
1/3
puszki kukurydzy
sól,
pieprz
Sos czosnkowy:
2
łyżki majonezu
3
łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
2
ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
Brokuła
gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na
twardo, obieramy i
kroimy wzdłuż na 4 części. Pomidorki kroimy na pół.Na dużym talerzu lub
półmisku układamy różyczki brokuła, pomidorki koktajlowe, kukurydzą oraz
pokrojone jajka. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Polewamy całość sosem
czosnkowym.
Sałatka marchwiowa z sosem
vinaigrette
SKŁADNIKI
0,5 kg startej marchewki
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z
cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki miodu
niecałe 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzy czarnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
2 cebule dymki
PRZYGOTOWANIE
Zetrzyj
marchew w robocie kuchennym. W misce na sałatkę pomieszaj ze sobą musztardę,
sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sos vinaigrette połącz z
marchwią i dodaj do wszystkiego posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową
sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz