środa, 27 marca 2019

"Wiosna na talerzu" w wykonaniu klasy 2 Branżowej Szkoły I Stopnia - Kucharz

Tym razem proponujemy autorskie, zdrowe i niezwykle smaczne przepisy na wiosenne sałatki. 




Sałatka ze szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI
50 dag świeżego szpinaku
1/2 ogórka
2 dymki
10 pomidorków koktajlowych
20 dag Feta w kostkach Light z bazylią i oregano
4 łyżki oliwy
łyżka białego octu winnego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak, ogórek i pomidorki umyć, osączyć i osuszyć.

Liście szpinaku ułożyć na talerzu.Dymki pokroić w plasterki.

Ogórek obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Pomidorki przekroić na połowy.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać fetę w kostkach.Z octu, szczypty soli i pieprzu oraz oliwy utrzeć sos, polać sałatkę.




 

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem

SKŁADNIKI
1 brokuł
gałązka pomidorków koktajlowych
3 jajka
1/3 puszki kukurydzy
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
Brokuła gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut.    Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części. Pomidorki kroimy na pół.Na dużym talerzu lub półmisku układamy różyczki brokuła, pomidorki koktajlowe, kukurydzą oraz pokrojone jajka. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Polewamy całość sosem czosnkowym.



Sałatka marchwiowa z sosem vinaigrette


SKŁADNIKI
0,5 kg startej marchewki
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki miodu
niecałe 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzy czarnego
2 łyżki świeżej natki pietruszki
2 cebule dymki
PRZYGOTOWANIE
Zetrzyj marchew w robocie kuchennym. W misce na sałatkę pomieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Sos vinaigrette połącz z marchwią i dodaj do wszystkiego posiekaną cebulę dymkę oraz pietruszkę. Gotową sałatkę pozostaw do schłodzenia w lodówce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz