czwartek, 27 kwietnia 2017

WIOSENNE SPECJAŁY OD BLOGEREK



Faszerowane pomidory na zimno
 

SKŁADNIKI:

4 średnie pomidory
200 g tłustego białego sera
3 łyżki śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
1 pęczek cebulki dymki
4 rzodkiewki
1 mały zielony ogórek

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pomidory dokładnie umyć, odciąć "kapelusze" i wydrążyć miąższ.
Biały ser zmiksować na puszystą, jednolitą masę; dodać śmietanę i przyprawy.
Dymkę umyć i posiekać, ogórka i rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę.
Posiekane warzywa dodać do zmiksowanego białego sera. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić i nadzieniem wypełnić pomidory.



Mini tarty ze szpinakiem
SKŁADNIKI NA:

Ciasto:
180 g mąki,
1 jajko,
75 g masła,
5 łyżek zimnej wody,
szczypta soli,
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,

 FARSZ:
250 g szpinaku,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
200 g śmietany,
80 g tartego parmezanu lub pecorino,
1 jajko
1 łyżka,
100 g boczku wędzonego,
gałka muszkatołowa,
sól,
3 łyżki masła
masło do wysmarowania foremek


SPOSÓB PRZYGOTAWANIA:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroić w paski szerokości około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak oczyścić, umyć. Cebule pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Cebulę poddusić na maśle, na szklisto. Dodać czosnek, szpinak, dodać szczyptę soli, gałkę muszkatołową, zamieszać, dusić 2 minuty. Wlać śmietanę, zagotować – ewentualnie doprawić i dusić pod przykryciem 5 minut.
Odstawić, dodać rozbełtane jajko i szybko zamieszać.
Foremki do mini tart wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z ¾ sera i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć boczek i posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.

Muffinki z warzywami


SKŁADNIKI:
 -30 dag mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -6 łyżek tartego parmezanu
 (lub sera żółtego)
 -300 ml jogurtu naturalnego
 -3 duże jajka
- 8 łyżek oleju
- łyżka masła
 -10 dag szynki
 -kawałek (5 cm) pora
 -1/4 strąka papryki
 -4 łyżki kukurydzy z puszki
 -sól
 -pieprz
 -gałka muszkatołowa
 -masło i mąka do foremek
 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pora i paprykę przesmażna maśle.
Mąkę wymieszaj z serem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Jogurt wymieszaj z olejem, jajkami.
Wlej do mąki i szybko połącz składniki za pomocą miksera.
Dodaj kukurydzę, szynkę i podsmażone warzywa.
Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Piecz około 30 minut w 185°C.



Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym


SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
pęczek białych szparagów
15 dag wędzonego łososia w plastrach


SOS DO SZPARAGÓW:
25 dag masła
4 żółtka
szalotka
łyżka octu winnego
sok z cytryny do smaku
szczypiorek
pieprz Cayenne
sól
biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj sos cytrynowy. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 min (np. w płaskim, szerokim rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.­

Źródło: internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz