wtorek, 7 marca 2017

Lubię placki



Deser z kaszy manny (4 porcje)
SKŁADNIKI:
*galaretka wiśniowa (1 opakowanie)
*mleko (1 szklanka)
*cukier (2 łyżki)
*masło (2 łyżki)
*kasza manna (100 g)
*wiśnie drylowane (1 szklanka)
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
Mleko zagotuj z cukrem.
Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
Podawaj udekorowany miętą.




Omlety z jagodami (4 porcje)
SKŁADNIKI:
*jajko (2 sztuki)
*budyń bananowy (2 łyżki)
*żółtko (4 sztuki)
*cukier puder (4 łyżki)
*mąka pszenna (3 łyżki)
*olej(2 łyżki)
*sól (szczypta)
NADZIENIE:
*śmietana 30% (0,5 szklanki)
*jagody (2 szklanki)
*cukier puder (4 łyżki)
*serek homogenizowany (1 opakowanie)
*sok z cytryny (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Jajka i żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj mąkę i budyń.
Smaż omlety na rozgrzanym oleju na rumiano. Ostudź.
Śmietanę ubij, jagody zmiksuj z cukrem pudrem.
Serek połącz ze śmietaną i połową musu jagodowego.
Dopraw sokiem z cytryny, schłodź.
Na omlety nałóż porcje nadzienia, złóż na połowę.
Przed podaniem polej pozostałym musem jagodowy.






Malinowe serduszka (6 porcji)
SKŁADNIKI:
*galaretka truskawkowa (1 opakowanie)
*świeże lub mrożone maliny (2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE:
Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Do przetartych malin dodaj przegotowaną wodę, aby otrzymać 375 ml (1 i pół szklanki) musu. Rozpuść w niej galaretkę.
Kiedy ostygnie, dodaj maliny i rozlej do dwóch silikonowych foremek do kostek lodu w kształcie serduszek. Wstaw do lodówki.
Po stężeniu ułóż po 6 serduszek na talerzykach, udekoruj świeżymi malinami i listkiem mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz