środa, 9 listopada 2016

Jesienne inspiracje dyniowe



PĘCZOTTO Z DYNIĄ, JARMUŻEM I SELEREM NACIOWYM

Zdjęcie: www.kwestiasmaku.com
SKŁADNIKI (2 porcje, po244 kcal)


1 łyżka oliwy
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki kaszy pęczak
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni
1 łyżka rodzynek
1/2 papryczki chili
4 liście jarmużu (100 g)


PRZYGOTOWANIE


Na patelnię wlać oliwę (tylko od prawdziwego Włocha), dodać pokrojonego na plasterki selera i cienko pokrojony czosnek. Co chwilę mieszając (nie usypiając) smażyć na umiarkowanym ogniu (zapominamy o sezonie grillowym) przez ok. 5 minut.


Dodać suchą kaszę pęczak, tymianek i wymieszać. Wlać wino (wlewamy a nie podpijamy) i zagotować. Po 1-2 minutach gotowania wlać gorącą wodę z sosem sojowym i na większym ogniu zagotować. Doprawić małą szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.


Dodać pokrojoną w kosteczkę dynię, rodzynki, pokrojoną papryczkę bez pestek, wymieszać, przykryć i dalej gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.


Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardej łodyżki pośrodku, liście posiekać, dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i delikatnie mieszając gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz