PĘCZOTTO Z DYNIĄ, JARMUŻEM I SELEREM NACIOWYM
1 łyżka oliwy
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki kaszy pęczak
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni
1 łyżka rodzynek
1/2 papryczki chili
4 liście jarmużu (100 g)
2 - 3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki kaszy pęczak
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni
1 łyżka rodzynek
1/2 papryczki chili
4 liście jarmużu (100 g)
PRZYGOTOWANIE
Na
patelnię wlać oliwę (tylko od prawdziwego Włocha), dodać pokrojonego na
plasterki selera i cienko pokrojony czosnek. Co chwilę mieszając (nie
usypiając) smażyć na umiarkowanym ogniu (zapominamy o sezonie grillowym) przez
ok. 5 minut.
Dodać
suchą kaszę pęczak, tymianek i wymieszać. Wlać wino (wlewamy a nie podpijamy) i
zagotować. Po 1-2 minutach gotowania wlać gorącą wodę z sosem sojowym i na
większym ogniu zagotować. Doprawić małą szczyptą soli, świeżo zmielonym
pieprzem, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.
Dodać
pokrojoną w kosteczkę dynię, rodzynki, pokrojoną papryczkę bez pestek,
wymieszać, przykryć i dalej gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Jarmuż
umyć, oderwać miękkie liście od twardej łodyżki pośrodku, liście posiekać,
dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć
pokrywę i delikatnie mieszając gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz